Hoppa till sidans innehåll

Utrustning & Slipning


Klädsel:

Det är viktigt att åkarna har smidiga kläder som ger tränaren möjlighet att se hur åkaren utför rörelserna. Träningsdräkt, tights eller någon form av trikåer/mjukisbyxor är bra och till det en fleecetröja. Ishallen är ganska varm och åkarna rör på sig mycket så inga ytterkläder behövs på isen. Däremot kan det vara skönt att ha en underställsbyxa eller kalasbyxa under tightsen. Håret ska alltid vara uppsatt. Tänk också på att alltid ha med vantar, fingervantar är att föredra. Nedsmutsade kläder är inte tillåtet då ex. sand på isen förstör slipningen. 

Hjälm är obligatoriskt för alla och får tas av endast efter en genomförd hjälmptest och godkännande från ansvarig tränare.

Skridskor:

När man tränar konståkning krävs bra skridskor med stabil känga. Det är väldigt viktigt att kunna stå rakt på skridskorna (skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen). Påfrestningen på vristen blir annars väldigt stor. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Vanliga skridskor i sportaffärerna (t ex Jofa, Piruett), är eller blir snabbt väldigt mjuka och orkar inte hålla vristen rak. De kan också vara så låga att inte vristen stöds. Andra skäl till att man står snett kan vara att skridskorna är för stora eller för löst knutna. Det är bra om nybörjarna får hjäp att knyta i början men att de snabbt lär sig. Öva hemma och låt barnen prova.
 
Nya konståkningsskridskor av bra kvalitet är dyrt att köpa men de har ett bra andrahandsvärde. Om ni köper begagnade skridskor ska ni noga kontrollera att lädret i skaftet är hårt och kraftigt samt att vristen helst ska vara utan veck. Be gärna säljaren få låna med skridskorna till träning för att visa upp dem för ansvarig grupptränare eller annan tränare i klubben innan du köper dem, så du köper rätt känga och skena för din nivå. Märken att rekommendera oavsett vilken nivå man tränar på är är WIFA, GRAF, RISPORT, GAM och EDEA.

När man har passerat nybörjarstadiet så är det alltid bra att höra med tränaren vilket känga och vilken skena är rekommenderat för åkaren. Testa gärna flera märken av kängor då barnens fötter är olika och olika märken passar olika barn.

Ta hand om din utrustning:

För att skridskorna skall hålla sig hela och fräscha så finns det några punkter du bör följa:
 
- Torka av skridskorna efter varje träning, noga!
- Sätt inte på plastskydden efteråt eftersom dom fortfarande är blöta och skridskon då rostar.
- Skydda skenorna med mjuka överdrag i tyg.
- Packa upp skridskorna hemma så de får lufta mellan träningarna.
- Spola ur skridskoskydden då och då så inte grus och smuts skadar skenorna.
- Låt en kunnig konståkningsslipare slipa skridskorna med jämna mellanrum. (Kontaktuppgifter hänger på anslagstavlan.) Oslipade skridskor gör träningen onödigt jobbig.
- Kolla att skruvarna sitter fast lite då och då så att inte skenan sitter löst.

Uppdaterad: 15 JAN 2021 14:52

Postadress:
IFK Lidingös KK - Konståkning
Box 1038
18121 Lidingö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@lidingokonstakn...

Se all info