Hoppa till sidans innehåll

Bedömning


Det finns två typer av bedömningssystem beroende på vilken nivå av tävling det är. Våra bästa åkare som tävlar nationella tävlingar i A- och B-klasser bedöms med det så kallade International Judging System, IJS. Precis samma system som används internationellt ända upp till EM, VM och OS. Våra C-åkare tävlar Stjärntävlingar.

Bedömning med IJS (International Judging System)

Efter några domarskandaler i början på 2000-talet gjordes konståkningens bedömning och domarsystem helt om. Det gamla 6,0-systemet med relativ bedömning där man jämförde åkarna med varandra byttes ut mot IJS som mer objektivt bedömer åkarnas teknik och svårigheter.

Den tekniska panelen

Här finns en teknisk kontrollant, en ass. teknisk kontrollant och en teknisk specialist. Deras uppgift är att identifiera vad åkarengör för hopp, piruetter, flygskär och steg i programmet. Även under- och överroterade hopp, bonuspoäng och förbjudna element identifieras av dem. Den tekniska panelen ger inga poäng.

Varje moment har ett förbestämt värde (Scale of value=SOV) , tex enkel axel (=1A) har ett basvärde på 0,8 och en stegsekvens på cirkel (=CiSt) med level 1 har ett basvärde på 1,8. Den tekniska panelen bestämmer också vilken level eller svårighetsgrad som piruetter, steg- och flygskärssekvenser har. Det finns upp till level 4 och ju svårare utförande och högre level desto högre basvärde har momentet. En flygskärssekvens med level 1 är värt 1,8 jämfört med en på level 4 som har 3,4 i basvärde.

Domarpanelen

Domarna bedömer varje åkare på de moment som tekniska panelen identifierat, den tekniska poängen. Domarna ger varje hopp, piruett, stegsekvens och flygskärssekvens en poäng på en sjugradig skala. Skalan går från -3 till +3. Får åkaren 0 är det lika med basvärdet för momentet. Får åkaren – betyder det att mindre än basvärdet fås och blir det + så får åkaren mer i poäng. Alla momentens olika poäng läggs ihop och bildar den totala tekniska poängen (Total Element Score=TES).  

Domarna ger också poäng i programkomponenter som det finns 5 av. Skridskoteknik, sammanbindande steg, utförande, koreografi och tolkning får vardera en poäng av respektive domare på en skala mellan 0,25-10, alltså är max 50. Poängen viktas med en faktor på 0,8/1,0 för damer och herrar i kortprogram och 1,6/2,0 för damer och herrar i friåkningen. Alla programkomponenter läggs ihop till (Total Program Component Score=PCS).

Totala poängen för det tekniska och totala för komponenterna läggs ihop och ev avdrag för fall dras av för att sedan få den sammanlagda poängen för åkarens program (Total Segment Score=TSS). När både kortprogrammet och friåkningsprogrammet fått sina respektive poäng summeras dem för en slutpoäng för åkaren. Den som fått ihop högst poäng vinner.

Vid större tävlingar där det är 12 domare väljer datorn slumpmässigt bort 3 domare vars poäng inte räknas med i bedömningen. Ingen av domarna vet vilka som väljs bort utan alla dömer som vanligt. I varje moments bedömning så räknas den högsta och den lägsta poängen från domarna bort.

Fördelar med det "nya" bedömningssystemet:

  • Värdet på alla tekniska element är känt - domarna kan inte ändra på det
  • Domaren bedömer kvaliteten av åkningen inte placeringen av åkaren. Poängen av bedömningen ger resultatet
  • Domarna behöver inte längre komma ihåg och försöka jämföra alla aspekter av varje åkare
  • Startordningen spelar ingen roll för poängen
  • En åkare kan vinna från en mycket lägre position i kortprogrammet på egen förmåga (åka upp sig)
  • Oavsett åkarens placering kan åkaren och tränaren utvärdera om något behöver förbättras i programmet
  • Åkarens poäng kan användas av tränare och förbund för att följa en åkares karriär
  • Intresserade såsom media, "fans" och andra kan följa hur slutresultatet blev som det blev

 

Uppdaterad: 25 JAN 2017 13:36 Skribent: Elena Kirian

BassetBlades

mavala_200px_2200 

 

  

 

Länkar

Skatesweden

Svenska Konståkningsförbundet

Stockholms Konståkningsförbund

Skatesweden Resultat

Lidingö Vikings HC

Allmänhetens istider

Hitta hit

 

Följ oss på facebook

Följ oss på instagram @lidingokonstakning

Instagram

Postadress:
IFK Lidingös KK - Konståkning
Box 1083
18121 Lidingö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info